Placeholders logotyp, till startsidan

Rysk teknikanskaffning

Säkerhetspolisen känner till att produkter och teknik från Sverige vidareexporteras till bolag och andra aktörer inom rysk krigsmaterielindustri eller med annan koppling till ryska militären.

Som svar på Rysslands aggressionskrig mot Ukraina har Europeiska unionen (EU) inför långtgående sanktioner mot Ryssland och Belarus. Ett av målen med sanktionerna är att försvaga den ryska statsledningens förmåga att finansiera kriget.

Ryssland är i stort behov av komponenter till sin krigsmaterielindustri och drivna av sanktionernas omfattning har ryska personer och företag med kopplingar till det ryska militärindustriella komplexet utvecklat och använt sig av olika tillvägagångssätt för att kringgå sanktionerna.

Kringgåendet av EU:s sanktioner mot Ryssland utgör ett allvarligt hot mot fred och säkerhet i Europa. Delar av den ryska produkt- och teknikanskaffningen utgör även ett hot mot svenska nationell säkerhet.

Svenska tillverkare, distributörer, återförsäljare, exportörer och speditörer kan medvetet eller omedvetet involveras i de ryska nätverkens anskaffningsupplägg. Utöver det allmänna säkerhetshot sådan handel medför löper dessa företag såväl kommersiella som rättsliga risker.

Vägledning om rysk teknikanskaffning i Sverige

EU-kommissionen har tagit fram en vägledning som ett stöd till EU-baserade företag för att kunna följa EU:s sanktioner mot Ryssland. Vägledningen beskriver vad ett företag bör göra för att minimera risken att direkt eller indirekt involveras i sanktionskringgående.

Alla företag i en EU-medlemsstat är skyldiga att följa EU:s sanktionsförordningar. Att inte följa sanktionsförordningar eller att delta i kringgående av sanktioner kan innebära att ansvarig person på företaget gör sig skyldig till sanktionsbrott, vilket kan leda till både administrativa och straffrättsliga påföljder. Det finns därför anledning för företag att förstärka sitt arbete inom kund- och transaktionskontroll, särskilt när det kommer till högrisksektorer och komplexa leveranskedjor.

För att minimera riskerna att bryta sanktioner behöver verksamheter identifiera risker, följa upp dem och vidta åtgärder, bland annat genom fördjupade kontroller och förstärka insatser inom sektorer och transaktioner där risken att involveras i kringgåenden bedöms som störst.

Vägledningen ger exempel på frågor som företag bör ställa vid en fördjupad kund- och transaktionskontroll, på kund-, transaktions- och produktnivå. Den uppmärksammar också vad som kan ses som varningssignaler i kommersiella relationer. Det kan exempelvis vara affärsupplägg med indirekta transaktioner, kunder baserade i länder som är ökända för att kringgå sanktioner eller upplägg där kunden vill transitera produkter genom sådana länder.

Vägledningen är speciellt riktad till tillverkare, distributörer, återförsäljare, exportörer och speditörer av produkter och tjänster som är föremål för handelsrestriktioner genom exportkontroll eller sanktioner.

Den svenska versionen av EU-kommissionens vägledning är gjord av Säkerhetspolisen, Tullverket, Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och Kommerskollegium.

Ta del av EU-kommissionens vägledning Pdf, 978.2 kB. (Pdf, 978.2 kB).

Anskaffning i Sverige

Målet för Säkerhetspolisen är att förhindra anskaffningsförsök och detta sker främst via aktiva åtgärder kopplade till information.

Möjligheterna för Säkerhetspolisen, andra rättsvårdande myndigheter och exportkontrollmyndigheter att upptäcka denna kriminalitet innefattar intensivt underrättelsearbete, delgivning av information och tätt samarbete.

Informationsblad

Ta del av vårt informationsblad om rysk teknikanskaffning Pdf, 1.5 MB. (Pdf, 1.5 MB).

Senast ändrad

 11 oktober 2024

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor