Kontraterrorism
Det är Säkerhetspolisens uppdrag att förhindra terroristattentat och andra terrorbrott. Detta arbete involverar alla delar av myndigheten och bedrivs såväl kort- som långsiktigt.
Arbetet inom kontraterrorism handlar i första hand om att förhindra terrorattentat eller annan terrorrelaterad brottslighet innan den inträffar. Det mesta av Säkerhetspolisens arbete syns därför inte i form av förundersökningar eller domar.
Att förhindra terroristbrott handlar om att ligga steget före, både i det kortsiktiga arbetet med att upptäcka och avvärja terrorhot här och nu, och i det långsiktiga arbetet med att bryta tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna. På så vis är såväl underrättelsearbetet som analysverksamheten central.
Att förhindra terroristbrott handlar om att ligga steget före.
Säkerhetspolisens kontraterrorarbete sker i nära samverkan med andra. Bland de viktigaste nationella samverkansparterna är Polismyndigheten och de andra svenska underrättelsemyndigheterna Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och Försvarets radioanstalt (FRA).
Det förebyggande arbetet är mycket viktigt för att på sikt minska terrorhotet. Det kan Säkerhetspolisen inte göra ensamma. För att komma åt grundproblematiken bakom terrorism och våldsbejakande extremism krävs en gemensam och samlad insats från alla delar av samhället.
Två viktiga nationella samverkansorgan i arbetet mot terrorism är Nationellt centrum för terrorhotbedömning och Samverkansrådet mot terrorism.
Då terrorbrottslighet är gränsöverskridande måste även arbetet med kontraterrorism ske internationellt. Säkerhetspolisen samarbetar därför nära med ett flertal säkerhets- och underrättelsetjänster i andra länder.
Senast ändrad
4 oktober 2024
Dela denna artikel